To, co jemy, wpływa na zarządzanie wagą, ciśnieniem krwi i cukrzycą, które są bezpośrednio związane z ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. Osoby z nadwagą lub otyłością są 2-3 razy bardziej narażone na udar mózgu niż osoby z normalną wagą. Wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca mogą osłabiać naczynia krwionośne prowadzące do mózgu, powodując ich łatwe pękanie lub blokowanie. Poza oczywistymi korzyściami zdrowotnymi wyraźnie widać, że spożywanie zbilansowanej, odżywczej diety może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów mózgu.
Dieta w stylu śródziemnomorskim, o wysokiej zawartości żywności pochodzenia roślinnego, oliwy z oliwek i umiarkowanej ilości mięsa, nabiału i wina, jest wyraźnie związana ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu. Idea ta wywodzi się ze wzorców żywieniowych, które ukształtowały się w śródziemnomorskich regionach uprawy oliwek na początku lat 50. i 60. XX wieku i od dawna są związane ze zdrowszym układem krążenia.
Dieta śródziemnomorska wiąże się przede wszystkim z regularną konsumpcją produktów, takich jak:
owoce i warzywa — 5 lub więcej porcji tygodniowo
tłuste ryby, takie jak makrela — co najmniej 2 porcje tygodniowo
oliwa z oliwek — duże spożycie
orzechy — 3 lub więcej porcji tygodniowo
ośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica — 3 lub więcej porcji tygodniowo
Oprócz pamiętania o tym, co należy jeść, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, warto też wiedzieć, czego należy unikać. Ogólna rada, która wciąż jest zgodna z dietą śródziemnomorską, sugeruje ograniczenie spożycia mięsa, w szczególności mięsa czerwonego i przetworzonego, zmniejszenie ilości słodkich napojów i alkoholu oraz ograniczenie ilości tłuszczów trans występujących w wypiekach.
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, należy spożywać mniej produktów, takich jak:
czerwone i przetworzone mięso — wysoka zawartość tłuszczów nasyconych i sodu
alkohol — za duże spożycie jest związane z wysokim ryzykiem
słodkie napoje i żywność —- spożywanie dużej ilości słodkich napojów mogłoby zwiększyć ryzyko udaru niedokrwiennego
ukryte tłuszcze — unikanie tłuszczów trans, występujących w ciastach i wypiekach
nabiał — warto wybierać nabiał o niższej zawartości tłuszczu
Jak widać dieta jest jednym z dziesięciu kluczowych czynników ryzyka wystąpienia udaru mózgu, który można łatwo zmienić. Połączenie zdrowego odżywiania z regularnymi ćwiczeniami fizycznymi pomaga zmniejszyć masę ciała, zwęzić talię i zmniejsza szanse na choroby układu krążenia.
Źródła:
1.Jennifer L. Dearborn, Victor C. Urrutia and Walter N. Kernan. The case for diet: a safe and efficacious strategy for secondary stroke prevention.Published 02 February 2015. Doi: 10.3389/fneur.2015.00001
2.Boden-Albala B, Sacco RL. Lifestyle factors and stroke risk: Exercise, alcohol, diet, obesity, smoking, drug use, and stress. Current atheroscelerosis reports. 2000; 2: 160-166. [PubMed:11122740]
3. Strazzullo P, D’Elia L, Cairella G, Garbagnati F, Cappuccio FP, Scalfi L. Excess body weight and incidence of stroke: meta-analysis of prospective studies with 2 million participants. Stroke. 2010; 41: e418-e426.
4. Sindhu Lakkur, PhD and Suzanne E Judd, PhD MPH. Diet and Stroke: recent evidence supporting a Mediterranean style diet and food in the primary prevention of stroke. Stroke. 2015 July; 46 (7): 2007-2011. Doi: 10. 10.1161/STROKEAHA.114.006306