wesprzyj nas kontrast
czcionki: A A A
zaloguj

Dieta

 


Dieta a ryzyko udaru mózgu

data publikacji: 28.07.2020

Dieta a ryzyko udaru mózgu

Dobra dieta, która obejmuje dużą liczbę owoców i warzyw, błonnika, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych oraz ryb wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu. Ale jaki jest najlepszy sposób na utrzymanie zdrowej wagi ciała i ograniczenie do minimum ryzyka wystąpienia problemów zdrowotnych związanych z chorobami układu krążenia?

 


Jak dieta i odżywianie są powiązane z udarem mózgu

To, co jemy, wpływa na zarządzanie wagą, ciśnieniem krwi i cukrzycą, które są bezpośrednio związane z ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. Osoby z nadwagą lub otyłością są 2-3 razy bardziej narażone na udar mózgu niż osoby z normalną wagą. Wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca mogą osłabiać naczynia krwionośne prowadzące do mózgu, powodując ich łatwe pękanie lub blokowanie. Poza oczywistymi korzyściami zdrowotnymi wyraźnie widać, że spożywanie zbilansowanej, odżywczej diety może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów mózgu.

 


Czym jest „dobra” dieta zmniejszająca ryzyko udaru mózgu?

Dieta w stylu śródziemnomorskim, o wysokiej zawartości żywności pochodzenia roślinnego, oliwy z oliwek i umiarkowanej ilości mięsa, nabiału i wina, jest wyraźnie związana ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu. Idea ta wywodzi się ze wzorców żywieniowych, które ukształtowały się w śródziemnomorskich regionach uprawy oliwek na początku lat 50. i 60. XX wieku i od dawna są związane ze zdrowszym układem krążenia.

Dieta śródziemnomorska wiąże się przede wszystkim z regularną konsumpcją produktów, takich jak:

   owoce i warzywa — 5 lub więcej porcji tygodniowo 

tłuste ryby, takie jak makrela — co najmniej 2 porcje tygodniowo

 oliwa z oliwek — duże spożycie

 orzechy — 3 lub więcej porcji tygodniowo 

ośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica — 3 lub więcej porcji tygodniowo

 

Czym jest „zła” dieta w kontekście ryzyka udaru mózgu?

Oprócz pamiętania o tym, co należy jeść, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, warto też wiedzieć, czego należy unikać. Ogólna rada, która wciąż jest zgodna z dietą śródziemnomorską, sugeruje ograniczenie spożycia mięsa, w szczególności mięsa czerwonego i przetworzonego, zmniejszenie ilości słodkich napojów i alkoholu oraz ograniczenie ilości tłuszczów trans występujących w wypiekach.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, należy spożywać mniej produktów, takich jak:

czerwone i przetworzone mięso — wysoka zawartość tłuszczów nasyconych i sodu

 alkohol — za duże spożycie jest związane z wysokim ryzykiem

słodkie napoje i żywność —- spożywanie  dużej ilości  słodkich napojów mogłoby zwiększyć ryzyko udaru niedokrwiennego 

ukryte tłuszcze — unikanie tłuszczów trans, występujących w ciastach i wypiekach

 nabiał — warto wybierać nabiał o niższej zawartości tłuszczu

 

Jak widać dieta jest jednym z dziesięciu kluczowych czynników ryzyka wystąpienia udaru mózgu, który można łatwo zmienić. Połączenie zdrowego odżywiania z regularnymi ćwiczeniami fizycznymi pomaga zmniejszyć masę ciała, zwęzić talię i zmniejsza szanse na choroby układu krążenia.

Źródła:

    1.Jennifer L. Dearborn, Victor C. Urrutia and Walter N. Kernan. The case for diet: a safe and efficacious strategy for secondary stroke prevention.Published 02 February 2015. Doi: 10.3389/fneur.2015.00001

    2.Boden-Albala B, Sacco RL. Lifestyle factors and stroke risk: Exercise, alcohol, diet, obesity, smoking, drug use, and stress. Current atheroscelerosis reports. 2000; 2: 160-166. [PubMed:11122740]

   3. Strazzullo P, D’Elia L, Cairella G, Garbagnati F, Cappuccio FP, Scalfi L. Excess body weight and incidence of stroke: meta-analysis of prospective studies with 2 million participants. Stroke. 2010; 41: e418-e426.

   4. Sindhu Lakkur, PhD and Suzanne E Judd, PhD MPH. Diet and Stroke: recent evidence supporting a Mediterranean style diet and food in the primary prevention of stroke. Stroke. 2015 July; 46 (7): 2007-2011. Doi: 10. 10.1161/STROKEAHA.114.006306

 



WRACAM DO: